EINDHOVEN - De maand mei wordt geopend met een bijzonder Bach-concert. Op 1 mei zal namelijk het complete Musikalisches Opfer van de grote Duitse componist worden uitgevoerd.

Bach schreef dit werk naar aanleiding van zijn bezoek aan Frederik de Grote van Pruisen op 7 mei 1747. Bij die gelegenheid kreeg hij van de koning persoonlijk (zelf een heel verdienstelijk fluitspeler) een thema aanreikt met het verzoek daarop te improviseren. Bach deed dit tot grote tevredenheid van de vorst. Bij thuiskomst heeft hij het koninklijke thema echter op zeer ingenieuze wijze uitgewerkt in een omvangrijke sonate, enkele ricercare’s en een aantal canons, tesamen ‘Musikalisches Opfer’ genoemd, en per post verzonden aan de koning. Vaak zijn er delen uit te horen, maar vandaag zal het gehele werk door het Catharina Consort worden uitgevoerd.
Het KamerMuziekconcert op 8 mei wordt dit keer verzorgd door het Belgische ensemble ‘Chiome d’Oro’. Dit ensemble zal samen met de sopraan Annelies Brants werken uit de Italiaanse vroeg-barok ten gehore brengen, van o.a. Monteverdi, Frescobaldi, Castello en Uccellini. Het belooft een bijzondere ontdekkingsreis te worden door het 17e eeuwse Italië.
Het koorconcert op 15 mei is dit keer gewijd aan de grote renaissancecomponist Josquin Desprez, van wie de Missa Mater Pratens zal worden uitgevoerd aangevuld met gregoriaanse gezangen. Uitvoerenden zijn hierbij het koor Per Sonorem Vocis o.l.v. Eize Leertouwer.
Het orgelconcert wordt dit keer verzorgd door Jan van de Laar, stadsorganist van Helmond. Hij zal o.a. de 7e Sonate van Alexandre Guilmant uitvoeren. Het concert speciaal voor onze donateurs op 29 mei beloofd iets heel bijzonders te worden. Informatie volgt binnenkort via separate mailing.

Ruud Huijbregts

1 mei Muziek in de Cathrien – 15.00 uur
Das Musikalisches Opfer van J.S.Bach
CATHARINACONSORT o.l.v. Ruud Huijbregts
Vanaf 14.25 uur beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns met
werken van J.S.Bach

8 mei KamerMuziek – 15.00 uur
Italiaanse barokmuziek (o.a. Monteverdi, Frescobaldi en Rossi)
Ensemble CHIOME D’ORO (België)
Soliste: Annelies Brants, sopraan

15 mei Koormuziek – 15.00 uur
Gregoriaans en Missa Mater Pratens van Josquin Desprez
PER SONOREM VOCIS o.l.v. Elze Leertouwer

16 mei Evensong – 17.00 uur *
Capella Vesperale o.l.v. Ruud Huijbregts
m.m.v. Gerard Habraken, orgel
Psalm 27 & 47; Magnificat & Nunc Dimittis-Charles Stanford;
The Easter Song of Praise-R. Shephard

22 mei OrgelMuziek – 15.00 uur
o.a. SONATE 7 VAN A.GUILMANT
Jan van de Laar (stadorganist Helmond)
Om 14.00 uur inleiding door Hans Strootman:
Guilmant, Dominante minzaamheid in het Parijs van de Derde Republiek

29 mei Muziek in de Cathrien– 15.00 uur
Donateursconcert (besloten)
* Koorvespers.dse.nl