UTRECHT - Scheurende gitaren en dreunende drums afgewisseld met breekbare zang. Hiermee presenteert Psalmen voor Nu de nieuwste cd getiteld ‘beker met een barst'.
Voor de zesde keer is de Utrechtse poptempel Tivoli gevuld met psalmen. Rien van den Berg, initiator van Psalmen voor Nu, bij een eerder concert: "Het is best bijzonder om te beseffen dat dit voormalige klooster nu een popgrot is. Jaren zijn hier de psalmen gezongen en vanavond klinken ze er weer."

Sinds 2002 is een groep tekstdichters, componisten en hebraïci bezig met het hertalen en opnieuw op muziek zetten van de psalmen. Elk jaar wordt een deel van de nieuwe psalmen uitgegeven op cd. Vanavond is de presentatie van deel zes: ‘beker met een barst', naar psalm 31.

Eigen sound
In de zaal is het vol. Studenten en dertigers, maar ook zilvergrijze haren. De podiumrand is gevuld met jonge kinderen. Ook zij zingen mee met de psalmen deze avond. Het programma is afwisselend. Van kwetsbaar naar ruiger en steviger dan men tot nu toe van Psalmen voor Nu gewend was. De band liet al eerder zien te spelen met stijlen en zet dat ook vanavond weer door. Een beetje Toto hier, een beetje U2 daar, en toch een eigen sound.

Door de avond heen komt het grootste deel van ‘beker met een barst' voorbij. In tegenstelling tot eerdere jaren ontbreken de meezingers, maar een groot gemis is het niet. De nieuwe psalmen zijn wennen. Waar vorige jaren mondharmonica, güiro en viool voor een vrolijke noot zorgden, klinken de scheurende gitaren heftig en donker. ‘Beker met een barst' is in vergelijking met de eerdere cd's een album met veel zware psalmen. Het team schuwt dit niet, maar doet ze recht in hun uitvoeringen op cd en tijdens het concert.

Schoonheid
Prachtig is psalm 88, gezongen door Marrieke van Geel. De zaal is onder de indruk van zowel de tekst als de uitvoering. Bij andere psalmen zingt men uit volle borst mee. Op grote schermen wordt de tekst geprojecteerd, maar velen kennen de nieuwe psalmen al uit het hoofd. Psalmen voor Nu geniet een trouwe achterban. Tussendoor wordt er vanaf het podium door bandleider Sergej Visser verteld over bijzonderheden en de schoonheid van de psalmen.

De band sluit af met psalm 114. Vooraf zingt Sergej het slot voor, dat als een refrein herhaald wordt. Het publiek pakt het meerstemmige snel op en zingt door terwijl de band van het podium verdwijnt, precies zoals ze dat altijd doen. ‘Alle eer aan God!'

Bron: www.uitdagingonline.nl/Artikel/508/1036105/Psalmen-vullen-Utrechtse-poptempel.html?publicationdate=True