Er zijn momenteel geen evenementen

Graag maakt Lourens Stuifbergen iedereen weer attent op een aantal nieuwe uitgaven. Het gaat om werken van respectievelijk Hendrik Andriessen, Albert de Klerk en Bernard Bartelink.

Hendrik Andriessen
In december meldde ik de publicatie bij Donemus van L’histoire de l’enfant de Dieu (1919) voor sopraan- en tenorsolo, SATB en orkest. Onlangs verscheen, eveneens bij Donemus, het bijbehorende klavieruittreksel dat door Hendrik Andriessen zelf is vervaardigd. Deze compositie op tekst van Pierre Kemp kreeg zijn eerste uitvoering in Haarlem op 5 januari 1921.
L’histoire de l’enfant de Dieu zal volgend jaar in het kader van het Andriessen-De Klerk-jaar 2017 worden uitgevoerd door het Concertkoor Haarlem o.l.v. Ger Vos. 

Albert de Klerk
- Vorige maand verscheen bij Donemus de partituur van het Stabat Mater (1952) voor alt- en tenorsolo, SATB en kamerorkest. Tegelijkertijd werd het bijbehorende klavieruittreksel gepubliceerd, een reductie van de hand van Albert de Klerk zelf. De Klerk schreef deze compositie in opdracht van de regering voor het Brabants Kamerkoor onder leiding van de in Brabant zeer geliefde en succesvolle dirigent Frans van Amelsvoort. De première vond plaats tijdens het Internationaal Kerkmuziekcongres in ‘s Hertogenbosch op 10 juli 1953.

Het Stabat Mater staat eveneens volgend jaar bij het Concertkoor Haarlem op het programma.  
- Ook verscheen de Fantasie (1949/50) voor viool en piano, een heerlijke warmbloedige compositie. Het werk was al toegankelijk in de bundel ‘Kamermuziekwerken 3’, maar is nu apart te verkrijgen.

Bernard Bartelink 
Bij Boeijenga in Leeuwarden verschijnen deze week twee werken.

- Drei Psalmlieder für Sopran, Flöte und Orgel (2004), dat gecomponeerd werd op verzoek van de Duitse orgeldeskundige Prof. Dr. Hermann J. Busch.

- Fantaisie pour flûte et orgue (2005). Deze compositie schreef Bartelink voor zijn echtgenote en ter nagedachtenis aan de fluitist Johan van Kempen met wie hij veel heeft samengewerkt.
Graag beveel ik beide werken aan. Het betreft twee parels uit het betrekkelijk kleine, deels nog onuitgegeven oeuvre van Bernard Bartelink. 

En dan nog om naar uit te zien...

- Binnen afzienbare tijd volgt bij uitgeverij Boeijenga in Leeuwarden de uitgave van de Tien Orgelwerken (1944/45) van Albert de Klerk. De aantrekkelijke en vroeger veel gespeelde werken zijn al jaren uitsluitend antiquarisch nog wel eens te vinden. Het is verheugend dat deze laatste titel zal worden toegevoegd aan de prachtige Albert de Klerk-serie van Boeijenga omdat hiermee nu zijn volledige orgeloeuvre toegankelijk zal worden.

- Bij uitgeverij Donemus in Rijswijk zal dit jaar onder meer een geheel nieuwe uitgave verschijnen van Fête-Dieu (1918) van Hendrik Andriessen, een van zijn beste orgelwerken. Het werk werd voor het eerst gepubliceerd in 1972.

- Ten slotte is bij uitgeverij Ascolta in Houten de uitgave in voorbereiding van een reeks vocale werken van Hendrik Andriessen.

Met vriendelijke groeten, 

Lourens Stuifbergen