Locatie:
Dominicanenklooster Huissen
Stadsdam 1
6851 AH Huissen

tel. 026 – 3264422

 

Programma
10.00 uur: binnenkomst, koffie
10.30 uur: welkom en jaarvergadering, met koffiepauze (Aula)
12.30 uur: lunch en eventueel een korte rondleiding door het klooster
13.45 uur: liturgie en muziek in de Kloosterkapel (kapel) m.m.v. Henk Jongerius OP, Kloostercantorij o.l.v. Theo Menting
15.30 uur: theepauze, waarna gelegenheid tot stellen vragen
16.00 uur: Dominicaanse Vespers met de Kloostercantorij
16.30 uur: sluiting


Liturgie en muziek in de kloosterkapel
Ruim veertig jaar geleden werd Henk Jongerius door de Provinciaal van de Dominicanen naar het klooster in Huissen geroepen om het Cantoraat aldaar op te zetten en ‘iets te doen’ met de liturgie in de volkstaal. Hij is begonnen met het oprichten van een cantorij en de liturgie in het klooster te vernieuwen, naar de wensen van het Tweede Vaticaans Concilie. Sindsdien zingt de Kloostercantorij, sinds 2004 o.l.v. Theo Menting, iedere zondag de liturgie. Al veertig jaar ononderbroken. ‘Huissen’ is een begrip geworden en heeft zich ontwikkeld tot een van de ‘broedplaatsen’ van liturgie en muziek. Wekelijks komen er mensen van heinde en verre om er de eucharistie op zondag mee te vieren. ‘Muziek in de kloosterkapel’ organiseert met enige regelmaat concerten in de kapel en vanuit het Dominicaans Activiteitencentrum worden cursussen rond liturgie en muziek en studie- en zangdagen aangeboden. Henk Jongerius vertelt over deze geschiedenis, over zijn liedteksten en zijn bijdrage aan de liturgievernieuwing in Nederland en over de ontwikkeling die de liturgie in de kloosterkapel heeft doorgemaakt en nog steeds doormaakt. Theo Menting zingt met de Kloostercantorij en alle aanwezigen liturgische muziek die ‘typisch Huissen’ genoemd kan worden, maar ook bestemd is voor een breder publiek. Kortom: een kijkje in de kerkmuzikale keuken van de kloosterkapel. Centraal de liturgie van de komende zondag.

Dominicaanse Vespers
Ter afsluiting van deze dag vieren we samen met de communiteit en de Kloostercantorij de Dominicaanse Vespers, naar het model van de Dominicaan André Gouzes.Routebeschrijving:
Per Auto
(A12)Vanuit westen en oosten:

U rijdt op de A-12, bij knooppunt Velperbroek; neem de afrit 27: Velp, Westervoort, Nijmegen en Zutphen; U blijft Arnhem-Nijmegen (N325) volgen: neem de afslag Huissen. Op de 1ste rotonde rechtdoor, op de 2de rotonde in Huissen neemt u de 3e afslag richting Huissen Centrum, Loo en Zevenaar, met de weg mee naar links dan meteen aan uw rechterhand een groot parkeerterrein op rijden zover mogelijk naar achteren. Aan de rechterzijde is een trap de dijk op, u komt dan tegenover het Dominicanen klooster uit.

Vanuit noorden (A50):
U neemt bij knooppunt Waterberg de afslag Arnhem Oberhausen (A12), u rijdt op de A12, bij knooppunt Velperbroek, neem afrit 27: zie (A12).

Vanuit Rotterdam (AI5):
U rijdt op de A15 richting Nijmegen tot knooppunt Andelst daar borden Arnhem, Bemmel, Kleve volgen bij het knooppunt Ressen richting Bemmel, bij T-splitsing richting Huissen - daarna 1ste en 2de rotonde rechtdoor blijven gaan. Op de 3e rotonde in Huissen neemt u de 1e afslag richting Huissen Centrum, Loo en Zevenaar, met de weg mee naar links dan meteen aan uw rechterhand een groot parkeerterrein op rijden zover mogelijk naar achteren. Aan de rechterzijde is een trap de dijk op, u komt dan tegenover het Dominicanen klooster uit.

Vanuit het zuiden/Brabant (A50):
De A50 volgen tot op het knooppunt Valburg rechtsaf de Al5 op richting Arnhem, Bemmel, Kleve.
Zie A15

Openbaar Vervoer:
Trein naar Nijmegen: buslijn 32 naar Huissen, uitstappen: halte Stadswal Fortisbank: + 30 meter verder lopen, bij fiets/voetpad slaat u rechts dit paadje in (=Achter de Gracht). U loopt rechtdoor naar de Kloosterlaan. Aan uw linkerhand ligt de kloosterkapel.Trein naar Arnhem, met buslijn 32 of 33 naar Huissen, uitstappen: halte Stadswal Rabobank:
u steekt de weg over, + 30 meter rechtsaf en dan linksaf dit paadje in (=Achter de Gracht). U loopt rechtdoor naar de Kloosterlaan. Aan uw linkerhand ligt de kloosterkapel.