Tot op heden was slechts een kopie van het manuscript beschikbaar. De nu verschenen partituur is door mij op basis van dit originele manuscript samengesteld, terwijl een afschrift van onbekende hand en het door Andriessen zelf vervaardigde piano-uittreksel, waarin de orgelpartij veel nauwkeuriger genoteerd staat dan in de orkestpartituur, medebepalend waren. Deze bronnen vertonen onderling kleine verschillen, in twijfelgevallen gaf telkens de live-uitvoering van de première de doorslag. Het resultaat is een prachtige partituur die veel beter dan de oude uitgave recht doet aan Andriessens intenties. 

Via de webshop van Donemus (www.donemus.nl) kan men een download of een hardcopy van de partituur bestellen. Tevens kan men daar het voorwoord bij het concert lezen en enkele partituurpagina’s inzien.

Ter informatie graag nog het volgende. Het Concert voor orgel en orkest van Hendrik Andriessen zal in december a.s. twee keer worden uitgevoerd.

Allereerst op zaterdag 12 december in de Dominicuskerk te Amsterdam, aanvang 2015 uur.

Vervolgens op zondag 13 december in de Philharmonie te Haarlem, aanvang 15.00 uur.

Wim Dijkstra, organist van de Grote Kerk te Monnickendam, zal worden begeleid door het Orkest De Philharmonie onder leiding van Daan Admiraal. Verder staan Taras Bulba van Janaček en de Orgelsymfonie van Camille Saint-Saëns op het programma.


Bron: 
Lourens Stuifbergen