HAARLEM - De afgelopen weken verschenen onder auspiciën van de Andriessen/De Klerk Stichting te Haarlem bij Donemus twee partituren van Hendrik Andriessen.
Allereerst L’histoire de l’enfant de Dieu (1919) voor sopraan- en tenorsolo, vierstemmig gemengd koor en orkest op tekst van de Limburgse dichter Pierre Kemp. De partituur was al in 2010 verschenen maar bevatte nog enkele ongerechtigheden die nu zijn gecorrigeerd. Na een succesvolle uitvoering in Limburg enkele jaren geleden zal het werk in het Andriessen/De Klerk-jaar 2017 opnieuw worden uitgevoerd.
De tweede uitgave betreft La Vierge à midi (1966) voor mezzosopraan en orgel op tekst van de beroemde Franse dichter Paul Claudel. De oorspronkelijke versie uit 1952 werd in 1966 door Andriessen gewijzigd en georkestreerd. Toen maakte hij ook de orgelversie die nu verschenen is. Dit werk zal in 2017 eveneens worden uitgevoerd.   
Via de webshop van Donemus (www.donemus.nl) kan men een download of een hardcopy van de partituren bestellen. Tevens kan men daar het voorwoord bij de twee werken lezen en enkele partituurpagina’s inzien.

Op 1 juli jl. maakte ik iedereen attent op twee uitvoeringen van het Concert voor orgel en orkest (1950) van Hendrik Andriessen. Die concerten komen nu dichtbij. De concertdata zijn allereerst zaterdag 12 december in de Dominicuskerk te Amsterdam, aanvang 20.15 uur. Vervolgens op zondag 13 december in de Philharmonie te Haarlem, aanvang 15.00 uur.
Wim Dijkstra, organist van de Grote Kerk te Monnickendam, zal worden begeleid door het Orkest De Philharmonie onder leiding van Daan Admiraal. Verder staan Taras Bulba van Janaček en de Orgelsymfonie van Saint-Saëns op het programma.

Ten slotte wil ik u erop wijzen dat de twee werkenlijsten van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk, die in april verschenen, onlangs bijgewerkt zijn. Er zijn sindsdien van beide componisten nog enkele werken gevonden, er waren enkele nieuwe uitgaven,  enkele dedicaties zijn toegevoegd en een aantal onvermijdelijke ongerechtigheden is gecorrigeerd. Op de website van Donemus kan men de lijsten gratis downloaden, bij de Andriessen/De Klerk Stichting (www.andriessendeklerk.nl) kunnen ze vanaf volgende week integraal worden geraadpleegd.  

Met vriendelijke groeten,

Lourens Stuifbergen